Live site

In cadrul programului “Avocatura bine facuta”si pentru realizarea dezideratului “Fapte, nu vorbe” vom prezenta in cele ce urmeaza ceea ce va face in concret, timp de 4 ani, in cadrul Baroului Bucuresti, decanul Coltuc Marius Vicentiu.

Program concret candidat decan COLTUC MARIUS VICENTIU – 2015-2019. Lansare aplicatie ”Cum ar fi daca”

Din 2004 pana in 2015, inclusiv sunt prezentate programe generice pentru demnitatea de decan al Baroului Bucuresti si de aceea, avocat COLTUC MARIUS VICENTIU a luat decizia sa prezinte in concret ce va face daca va fi ales decan al Baroului Bucuresti.

Perioada 2015-2019 va fi impartita in ani. Perioada 2015-2019 in activitatea avocatului va fi una eminamente On line.

Anii 2015-2016 – Perioada administrativa a programului

I Principala preocupare in aceasta perioada este implementarea sistemului studiere-depunere online dosare Ecris de la Curtea de Apel Cluj si la instantele din Bucuresti.Crearea unui departament special, in subordinea decanului, prin care sunt arondati cate 2 avocati din Baroul Bucuresti la fiecare instanta din Bucuresti pentru scanarea si introducere in aplicatie a documentelor din dosare.

II Al doilea deziderat este adoptarea in regim de urgenta a Regulamentului Baroului Bucuresti, Regulamentului Consiliului Baroului Bucuresti – Modelele le gasiti ca si anexe la acest document

–       In primul trimestru trebuie infiintate 2 asociatii:Asociatia Tinerilor Avocati si Asociatia Femeilor Avocat

–       In primul trimestru trebuie creata pe site-ul www.baroul-bucuresti.ro o rubrica cu Doleante avocati

–       Sustinerea adoptarii unui Cod deontologic al avocatilor si al magistratilor

–       Crearea Cabinetului de Avocat Virtual

–       Chemarea in judecata directa a Baroului Bota pentru eliminarea acestuia

–       Propuneri catre UNBR pentru adaptarea legii 51/1995 la noile coduri penale si civile

–       Eliminarea restrictiilor privind publicitatea profesionala prin propuneri catre UNBR

–       Adoptarea de urgenta a unui sistem de filtrare intermediara a sesizarilor facute impotriva avocatilor. Sistemul actual este extreme de deficitar prin faptul ca orice sesizare cu un nume si un continut lapidar se inregistreaza si avocatul este cel care este obligat sa “formeze dosarul” prin depunerea unui referat, a tuturor actelor effectuate, chitante etc. Sistemul ar trebui gandit exact invers. Petitionarul sa fie obligat sa aibe un dosar complet al sesizarii, sa fie chemat personal pentru veridicitatea informatiilor si apoi avocatul sa fie obligat sa depune referatul. In sistemul actual avocatul nu este protejat DELOC impotriva petitiilor depuse in mod abuziv.

–       Crearea pe site-ul Baroului Bucuresti a unei rubric speciale “Clienti procesomani”

–       Scaderea cuantumului majorarilor de intarziere pentru neachitarea de catre avocat la termenul stabilit a taxelor si contributiilor la formarea bugetului Baroului si al bugetului U.N.B.R sub limita celui existent in momentul de fata. Din punctul meu de vedere aceste penalitati ar trebui sa fie similare penalitatilor din materie fiscala ale ANAF-ului si ar trebui sa scada periodic. –       Realizarea a unui audit real al tuturor departamentelor Baroului Bucuresti Anii 2017-2018 – Perioada de reconstructie a Baroului Bucuresti I Principala preocupare este obtinerea unei mai mari autonomii fata de UNBR dat fiind si noile realitati de descentralizare teritoriala a Romaniei II A doua preocupare este eliminarea tva-lui la avocati.

Alte alte elemente ale programului

“Perioada de reconstructie a Baroului Bucuresti “perioada 2017-2018 -Propunerea catre proximul Congres al Avocatilor pentru eliminarea tva-ului la avocati.Din 1997, CCBE a încercat în mod repetat să obțină eliminarea sau reducerea TVA pentru servicii legale pentru persoane fizice, întrucât, prin această taxă, sunt încălcate drepturi fundamentale precum: accesul la justiției și egalitatea de arme. În prezent, CCBE, împreună cu Barourile din Belgia, a înaintat o excepție de neconstituționalitate, în fața Curții Constituționale belgiene, prin care solicită eliminare acestei prevederi. De asemenea, CCBE a înaintat cazul și către CJUE. – Revocarea hotararii consiliului baroului nr.115/2009 si eliminarea vizarii anuale a cardurilor de avocat. – Indepartarea “monopolului” detinut de UNBR în justitie prin acceptarea practicarii în mod liber si neconditionat a profesiei de avocat. În cadrul Legii 51/1995, art. 1, alineatul 1 este mentionat faptul ca “Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, în conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei”

Anii 2018-2019 – Perioada de consolidare si eficientizare Barou Bucuresti

I Principalul deziderat este sustinerea avocatilor din Baroul Bucuresti prin masuri administrative is legislative concrete. Ii Alte alte elemente ale programului “Perioada de consolidare si eficientizare Barou Bucuresti  “ perioada 2018-2019

–       Instituirea posibilitatii decanului de a raspunde solicitarilor avocatilor, daca nu raspunde Consiliul Baroului

–       Posibilitatea avocatilor de a autentifica actele clientilor asemenea notarilor

–       Necesitatea mutarii Baroului Bucuresti intr-un sediu nou, modern. Exista resurse suficiente in acest sens, acestea trebuie doar bine gestionate.

–       Recunoasterea propriu-zisa a cardurilor europene de avocat in tarile UE. La ora actual niciun stat membru UE nu recunoaste posibilitatea avocatilor din Romania de pleda in aceste tari.

–       Informarea avocatilor cu privire la ordonantarea cheltuielilor baroului. Aici este o problema extrem de grava. Niciun avocat din Baroul Bucuresti daca este intrebat de aceste cheltuieli nu stie exact despre acest subiect. Intrebarile au fost puse personal de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU unui numar de 100 de colegi si la intrebarea ”Stiti care sunt cheltuielile Baroului in anul 2014?”, iar acestia au raspuns in proportie de 98% “Nu stim. Nu exista informatii transparente pe site-ul www.baroul-bucuresti.ro”

–       Includerea unui avocat din Baroul Bucuresti in componenta Consiliului Superior al Magistraturii.Dar poate face decanul acest lucru? Conform legii si statutului nu. Deci este nevoie de o propunere de lege ferenda adresata UNBR.

Sunt cateva din elementele concrete ale programului decanului Coltuc Marius Vicentiu, cu precizarea ca realitatile acestor ani sunt extrem de dinamice si schimbatoare asa incat Baroul Bucuresti trebuie sa se adapteze repede si eficient. Lansarea aplicatiei ”Cum ar fi daca” va avea loc joi -23.04.2015.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *